Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 08:15 - Стерилна среда?
Автор: dendri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5317 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2009 08:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Ами да... разсъждавам си по темата от известно време.
И не става въпрос за изваряването на биберони и шишета, за гладенето на бебешките дрешки и за всички подобни опити да предпазиш детето си от външната среда. Въпреки, че има връзка...
   Да, вече мисля по въпроса, до колко бих могла да дам свобода на моето дете, да изживява самостоятелно, както радостите, така и грешките си. До колко бих надигнала похлупака на нейната саксия и бих приела самостоятелността й и желанието й да опознае света, без да се меся, без да ограничавам и да поучавам.
   Сега е малка и беззащитна. Изцяло зависима от мен. Тайно ми се иска, този период да продължи повече. Да мога да я прегръщам и притискам до сърцето си, да вдишвам от сладостта и чистотата на дъха й, да виждам онзи неин поглед, когато я кърмя... онзи неин поглед, който ми казва, че съм целия й свят.

image

   Не изварявам шишете и биберони (аз и не ползвам почти), не винаги пера дрехите на Рада отделно от нашите, гладя само връхните дрешки, просто за да е хубава...
   И понеже има връзка... реших, че няма да я предпазвам от всичко и всички, на всяка цена и по-късно. Въпреки все по-негостоприемната среда, въпреки преобладаващата простотия, въпреки вулгарното поведение на голям процент от днешните деца, родено от още по-вулгарното, първенюшко и комплексарско поведение на техните родители.

image
  
   Ще се опитам да я науча на моите ценности и морал, ще и обясня какво е добро и какво е зло, ще я науча да чете книги, да гласува информирано (-: ... и ще я пусна да си троши главата... Звучи грубо, но от опит знам, че ако я предпазвам прекалено, ако й отнемам правото на избор, ще стане по-зле.
   Много, много искам моята малко бебка да се превърне един ден, в млада дама с разбирания, знания и ценности достойни за възхищение. 
    Стискайте ми палци да се справя. ( -:

                                                                                                              * Снимките са от iFun.ru



Тагове:   дете,   морал,   отглеждане,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Разсъждаваш
10.07.2009 08:40
правилно! Ако дадеш добро възпитание, удоволствието ти ще е огромно, като я видиш как расте - едно чудесно малко човече. Желая ти късмет :))))
цитирай
2. eien - Мисля, че някъде около 3-те години стават неуправляеми снаряди
10.07.2009 08:45
Първите седем са най-важните!
цитирай
3. dendri - Благодаря gothic (-:
10.07.2009 08:47
...
цитирай
4. dendri - Eien, аз нямам опит, но тепърва ми предстои да разбера (-:
10.07.2009 09:00
...
цитирай
5. hel - Поздрав за постинга!
10.07.2009 09:05
Позднавам една майка, която поддържаше идеална чистота в дома си, а детето й все боледуваше. Ами цветенце в саксия как би издържало на външните условия?
Същото е и със соцалната среда, която е все по-враждебна. Най-важно е детето да получи безусловна любов, а после постепено да бъде оставено да се сблъска и с помощта на близките да се справя с грубостите на живота като в същото време носи добротата и любовта в себе си. Трудно е, но вярвам, че е възможно.
Успех, млада майко!
цитирай
6. eien - Рецепти за добро възпитание - няма!
10.07.2009 11:29
Често две деца в едно семейство, възпитавани по един и също начин, от едни и същи родители...поемат различни пътища. Моментално се сещам за един удачен и тъжен пример - децата на Филип Боков.
цитирай
7. seabg - :)
13.07.2009 00:09
Da bude!
цитирай
8. dendri - seabg - (((-:
30.07.2009 20:19
...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dendri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 460510
Постинги: 97
Коментари: 530
Гласове: 3778